דמויות מקראיות בקוראן

מתוך: סדר בוקר

לדמויות מקראיות, בין אם אלו אבות האנושות ואבות האומה, נביאי ישראל ובמידת מה מלכי ישראל, יש מקום בולט בקוראן. אלא שהמבקש להתחקות אחר דמות מקראית מסוימת בקוראן, יגלה שהיא מופיעה בצורות ובגרסאות שונות וסיפוּרה לעיתים מקוטע ודלגני. יתר על כן, בתיאור קורותיהן ומעשיהן של הדמויות מן המקרא ובמלאכת ההַבְנָיה של סיפוריהן, משולבים יסודות חוץ־מקראיים רבים השאובים ככל הנראה מן מהספרות החיצונית למקרא, מדרשי חז"ל ואף מתוך עיבודים מדרשיים של אבות הכנסייה הנוצרית.

 

מדוע מציג הקוראן את הדמויות המקראיות בצורה מקוטעת? מהי ההשקפה העומדת ביסוד גישה ספרותית זו? מה בחר 'המספר' הקוראני ליטול מן המקרא או ממקורות חוץ־מקראיים ועל מה ביכר לוותר ומדוע? במהלך הסדרה נבקש לענות על שאלות אלו ונתחקה אחר דרכי טוויית סיפורי המקרא-הקוראן, תוך עיון מפורט בסיפוריהן של מבחר דמויות: קין והבל, נוח, אברהם, יוסף, משה, דוד ושלמה. לצד הקוראן, נעיין בספרות הפרשנות הענפה לקוראן, הספרות החיצונית למקרא, מדרשי חז"ל וקטעים מכתבי אבות הכנסייה.

 

פרופסור מאיר בר-אשר הוא פרופ' מן המניין בחוג לשפה וספרות ערבית באוניברסיטה העברית. הוא מתמחה באסלאם הקדום (בעיקר השיעי על ענפיו השונים), פילוסופיה באסלאם ויחסי הגומלין שבין האסלאם והיהדות. ספרו על היהודים בקוראן ראה אור בצרפתית ב-2019 (Les juifs dans le Coran) ואחר כך בתרגומים לאנגלית (Jews and the Qur’an, 2021) ולאיטלקית (Gli Ebrei nel Corano, 2022).  

 

Model.Data.ShopItem : 0 6

_
תוכנית הלימוד היומית של בית אבי חי, בשידור חי בזום מדי בוקר ב-9:00.
סדרות עיון עם מיטב החוקרים והחוקרות במקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, קבלה ועוד.
 
ההרשמה לצפייה בשיעורים בשידור חי דרך ZOOM. לינק מצורף בכל עמוד סדרה. 
 
 

 

סדרה של מפגשים

מפגשים שהתקיימו

עוד בבית אבי חי