"שירת הקבצנים"-דמות הקבצן באמנות הישראלית

תערוכת "שירת הקבצנים" בוחנת את דמותו של הקבצן, על פי רוב ירושלמי (יהודי או ערבי) ובמרבית המקרים – עיוור. מתוך הסתמכות על מסורת ספרותית יהודית עשירה, בה עוצב הקבצן כדמות פלאית ואף מיסטית ("מעשה בשבעה קבצנים" של ר' נחמן מברסלב, שירי איציק מאנגר), או כדמות גרוטסקית ("ספר הקבצנים" של מנדלי מוכר ספרים, "שירה" של עגנון), התערוכה מפגישה את הצופה עם פושטי-יד החורגים מייצוגם של שוליים חברתיים נחשלים ומתגלים כאנשי "מעל-ומעבר".

אמני התערוכה, ובמרכזם גדולי האמנים הירושלמיים בני העלייה האוסטרו-גרמנית משנות העשרים והשלושים – אנה טיכו, ליאופולד קראקוור, יעקב שטיינהרדט ואחרים, מציגים בפנינו טיפוסים אקזוטיים מקומיים הנעים בין ריאליזם של אומללות ועוני (הרמן שטרוק), דרך אקספרסיוניזם של מסתורין ומגיה (מירון סימה) ועד לגרוטסקה של נציגי ה"סיטרא אחרא" (יעקב פינס).

מיצגי התערוכה מתמקדים כמעט כולם בין שנות העשרים לשנות החמישים של המאה הקודמת, מרביתם רישומים וחיתוכי-עץ, ובהם גם קבצניהם של מאיר גור-אריה, משה קסטל, שלום רייזר, דוד רקיע ואבא פניכל. גיבוי מצד הצילום מעניקים הצלמים מיכה בר-עם, עליזה אורבך וראובן מילון, שצילומי קבצנים שלהם פותחים את התערוכה. התערוכה מלווה בקטלוג מהודר ומקיף. 

אוצר: גדעון עפרת

התערוכה נסגרה. Model.Data.ShopItem : 0 6

עוד בבית אבי חי