התנ"ך וספרות המזרח הקדום – בין עימות לאימוץ - מפגש מס' 2

 

התנ"ך פורש בפנינו כר של סיפורים, חוקים ורעיונות שאותם אנו מזהים כרעיונות מקראיים מקוריים, העומדים בניגוד לעולם האלילי שרחש מסביב. אולם, בעוד נביאי ישראל אכן נאבקו בפולחן האלילי, השוואת הספרות המקראית ליצירות אחרות של העולם הקדום מציגה תמונה אחרת, ותגלה גם לא מעט מן המשותף. במהלך הסדרה נערוך השוואות אלו, נעמוד על השונה והדומה, נלמד מה אימצו סופרי המקרא, מה תוקן ומה חייב מלחמה מרה, וכמובן מה חידש התנ"ך בעולם. נעסוק בסיפורי בראשית והמבול, סיפור האבות וחוקי ומצוות התורה. נשווה סיפורים אלה לספרות המזרח הקדום, ולבסוף מנבדוק כיצד התמודדו חכמי ישראל עם המתח שבין שלילה מוחלטת לאימוץ נלהב.

 

 

ההרצאות יתקיימו בימים ראשון עד חמישי, בין התאריכים 19–30 באפריל, בשעה 9:00
(למעט 28–29 באפריל: יום הזיכרון ויום העצמאות)

 

 

 

Model.Data.ShopItem : 0 6

התנ"ך פורש בפנינו יריעה של סיפורים, חוקים ורעיונות שאותם אנו רגילים לזהות כרעיונות מקראיים מקוריים, העומדים בניגוד לעולם האלילי. אולם, בעוד נביאי ישראל אכן נאבקו בפולחן האלילי, השוואת הספרות המקראית ליצירות אחרות של העולם הקדום מגלה תמונה מורכבת יותר, וחושפת גם לא מעט מן המשותף.

 

במהלך הסדרה נעסוק בסיפורי בראשית והמבול, סיפורי האבות וחוקי התורה, תוך שאנו עורכים השוואה לטקסטים מן המזרח הקדום. נעמוד על השונה והדומה, נלמד מה אימצו סופרי המקרא, מה תוקן, מה חייב מלחמה מרה, וכמובן מה חידש התנ"ך בעולם.

 

לבסוף, נציג גישות שונות בקרב חכמי ישראל להתמודדות עם שאלת הזיקה בין התנ"ך לבין הטקסטים מן העולם הקדום – החל בשלילה מוחלטת של עצם ההשוואה וכלה באימוץ נלהב שלה.

 

מבוא: התנך וספרות המזרח הקדום >>

 

 

דף מקורות 1: עיון בסיפורי הראשית בתורה ובאגדות המזרח-הקדום >>

 

דף מקורות 2: סיפורי האבות – בין מצוות התורה לחוקי המזרח הקדום >>

 

דף מקורות 3: "ואלה המשפטים" – בין מצוות התורה לחוקי המזרח הקדום >>

 

 

 

ההרצאות יתקיימו בימים ראשון עד חמישי, בין התאריכים 19–30 באפריל, בשעה 9:00
(למעט 28–29 באפריל: יום הזיכרון ויום העצמאות)

 

להתחברות לשיעור ב-ZOOM >>

 

עוד בבית אבי חי