ליל שבועות בבית אבי חי - מתגלים

 

מפגש בין עולמות שונים מביא לגילויים חדשים (ולעיתים אף להתגלות...) תיקון ליל שבועות בבית אבי חי בסימן של מפגשים זוגיים בין דמויות מעולמות מקבילים

 

 

 

 

 

נפגשים באולם 

 

23:00–00:00 | הרהורים על תורת ישראל - ד"ר מאיר בוזגלו ופרופ' אווה אילוז

אלפי שנים לאחר שאמרו "נעשה ונשמע" וקיבלו תורה במדבר – מהי התורה של הישראלים כיום? האם יש לנו, בחברה הישראלית, איזושהי נקודת משען ארכימדית שעליה אנו משתיתים את תפיסותינו הערכיות והנורמטיביות? והאם אנו זקוקים לנקודה כזו? שיחה משותפת על תורה ישראלית עכשווית.

פרופ' אווה אילוז, המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית
ד"ר מאיר בוזגלו, החוג לפילוסופיה, האוניברסיטה העברית, יו"ר תנועת "תיקון"

 

00:15–01:15 |שפה עתיקה, שפה חדשה, ומה שביניהן - ד"ר רוביק רוזנטל וד"ר אורית אבנרי

אל מי כוונה שפת כותבי התנ"ך בימים ההם, ואל מי היא מדברת היום? איך קורה שאנחנו משתמשים במילון המקראי אבל חשים זרות לנוכח השפה המקראית? איך עיצבו התחבולות הספרותיות של יוצרי המקרא את העברית העתיקה, ואיך הן משפיעות על העברית בת ימינו? שיחה משותפת בעקבות הספר "מדברים בשפת התנ"ך" מאת רוביק רוזנטל.

ד"ר אורית אבנרי, מרצה למקרא ודיקנית הסטודנטים במרכז האקדמי שלם ועמיתת מחקר במכון הרטמן
ד"ר רוביק רוזנטל, לשונאי, עיתונאי וסופר, בעל הטור והבלוג "הזירה הלשונית"


בשיתוף המרכז האקדמי שלם

 

01:30–02:30 | רוני קובן ואתי אנקרי - תחנות רוח: ממרגלות הפירמידות ועד למרגלות הר סיני
העיתונאי רוני קובן בשיחה משותפת עם היוצרת אתי אנקרי על ארבע תחנות: שעבוד מצרים, היציאה ממצרים, ספירת העומר ומתן תורה. מסע בין התחנות אלו מהווה שיקוף לעולם הנפש והמידות שלנו, וגם מזמן הזדמנות להתבוננות ביצירה המוזיקלית והדוקומנטרית שלהם. 

 

02:45–03:45 | על געגוע גילוי והתגלות: קריאה ב"תהילה" מאת ש"י עגנון, ועוד... -בלהה בן אליהו

בספר שמות נאמר: "ודיבר ה' אל משה פנים אל פנים, כאשר ידבר איש אל רעהו" (לג, יא). נשוחח על שיחת איש לרעהו, ועל הממד של ההתגלות ששזור בה. נקרא בסיפורים שיש בהם ביטוי של מפגש אנושי "פנים אל פנים", שיש בו אפשרויות פלאיות של גילוי, תיקון וריפוי. 

בלהה בן אליהו, מרצה לספרות במכון כרם בירושלים, במכללת דוד ילין ובמכללת אפרתה

 

_

 

נפגשים בחדר 103 

 

23:00–00:00 | לדרוש ב"דרך אפשר": פרשנות, חידוש ופריצת גבולותיה של התורה אצל ה"בן איש חי" - הרב דרורי יהושע וד"ר אבי-רם צורף

לפני למעלה ממאה שנים פרסם ר' יוסף חיים מבגדד, ה"בן איש חי", חיבור תורני בשם "תורה לשמה" תחת השם הבדוי יחזקאל כחלי וללא כל "הסכמות". איזו מין תורה מתאפשרת מתוך ערעור על ההיבט ההיררכי שעליו היא מושתת, ומתוך הוויתור על השם המכונן את המעמד בתוך השיח? כיצד הוויתור על השם יוצר פתח לשותפות, להרחבת הגבולות של התורה? לימוד מונחה על תפיסת הפרשנות והדרש של רבי יוסף חיים, על היררכיה בעולם בתורה, על היחסים בין רב לתלמיד ובין דרשן לקהל ועל הניסיון להרחיב את גבולות התורה.

הרב דרורי יהושע, מחנך ופעיל חברתי (מכון הרטמן, ממזרח השמש)
ד"ר אבי-רם צורף, חוקר יהדות עיראק בעת החדשה

 

00:15–01:15 | למלא את החלל: פרשנות, דרשנות ויצירה - ד"ר יאיר פורסטנברג ודוב אברמסון

חוקר ויוצר נפגשים כדי לשוחח על הפיתוי היהודי לדרשנות. כל אחד בתחומו עסוקים בניסיון מתמיד לחשוף ולהציג מחדש תבניות נסתרות ומסרים חבויים בתוך המקורות המסורתיים, אם בדרך פרשנות טקסטואלית או באמצעות יצירה חזותית, אך בה בעת בוחנים את גבולות הנאמנות למקורות. דרך לימוד משותף של סוגיית קביעת לוח השנה, שבמוקדה שחזור מחדש של הזמן שעבר ובמרכזה השאלה המניפולטיבית "הכזה ראית או כזה ראית", יציגו דוב ויאיר דגמים שונים (כתובים וחזותיים) להסתכלות מחודשת ויצירתית על העבר הטקסטואלי היהודי.

דוב אברמסון, מעצב ואמן העוסק ביצירה הנובעת מסוגיות של זהות יהודית וישראלית 
ד"ר יאיר פורסטנברג, החוג לתלמוד באוניברסיטה העברית

 

01:30–02:30 | "טוֹחֶנֶת וְאוֹפָה וּמְכַבֶּסֶת וּמְבַשֶּׁלֶת": על חובות האישה לבעלה בראי התפתחות ההלכה

פרופ' ורד נועם ופרופ' מיכל בר אשר סיגל

חכמי המשנה שרטטו קווי מתאר להתחייבויות האישה במסגרת חיי הנישואין (ואף בחששות הסמויים הכרוכים בחיים אלה). עיון במקורות והתחקות אחר גלגוליהם של חיים אלה, מן ההלכה הקדומה לתלמוד דרך ספרות הגאונים ועד לימי הביניים, חושפים שינויים מפתיעים המתחוללים עם השתנות הנסיבות בדורות הבאים. לימוד משותף של חוקרי הלכה של תקופות שונות והרהורים על יחסי הגומלין בין משפחה, חברה וכלכלה ובין ההלכה והמציאות החברתית.

פרופ' ורד נעם, חוקרת תלמוד, אוניברסיטת תל אביב

פרופ' מיכל בר אשר סיגל, המחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן-גוריון

_

 

נפגשים בספרייה עם שי גיליס

"מיום שבא התנ"ך לעולם, הוא מתייצב בכל דור ודור; ואין לך דור שאינו מתווכח עימו, ואין לך דור שאינו מתיישב עימו. אי אתה אומר, שהדורות יוצאים להקביל את פניו ברוח נמוכה ומוכנה לשמוע את דברו; הרבה פעמים הם נענים לו במורת רוח ובזעם גדול. אבל תמיד הם עוסקים בו כעושים בחייהם, מתייצבים לפניו בגבול מציאותם. ואין יוצאת מזה מכלל זה גם אמירת לאו שאומרים לו; לאו זה אינו אלא כמעיד על תביעה שנגעה אל האדם; גם בשעה שהם מסרבים לו, הם עדים שלו."
(מרטין בובר, "דרכו של מקרא", מוסד ביאליק, 1970) בתוך מאות הדמויות שמאכלסות את דפי התנ"ך ישנן כמה שנוגעות בנו באופן אישי: יש כאלה שמסעירות את המחשבה, שמותחות את גבולות הנפש, שמעוררות השראה, שמעוררות קנאה או גם זעם גדול. סיפורן של הדמויות האלה, והאופן שבו אנו קוראים על אודותיהן ולומדים אותן, הם אולי אחת מהמדרגות העליונות ביותר של לימוד תורה, באשר הוא הופך להיות הסיפור שלנו. 

בליל שבועות, בחלל הקטן והאינטימי של ספריית בית אבי חי, תתקיימנה ארבע שיחות כאלה.

שי גיליס מארח ארבעה אוהבי תנ"ך. כל אחת ואחד מהם ידברו על דמות אחרת, שמצאה מסילות אל חדרי הלב ואל נימי הנפש. שי גיליס, מנחה סדנאות לימוד בבית אבי חי, מחנך בתיכון הרטמן ומרצה בעין פרת – המדרשה באלון | במהלך הלילה: 
23:00–00:00 | אודיה גולדשמידט, מנחת קבוצות ומורה לתלמוד, על יצחק אבינו 
00:15–01:15 | אמרי לוי סדן, עיתונאי לשעבר, בלוגר ומתכנת, על דוד המלך ומשורר התהילים 
01:30–02:30 | יוסי בן הרוש, מחנך וחוקר את חסידות המאה העשרים על השופט גדעון 
02:45–03:45 | רוני מועלם-אופנהיים, חוקרת ומרצה בתחומי התנ"ך, ספרות עברית וספרות חז"ל, על רות המואבייה

 

_


חדר 102

 

23:30–00:45 | "ברוך אתה איני יודע מי" (אברהם חלפי): בעקבות התפילה החילונית - הסופר אמיר מנשהוף והעורכת ילי שנר

האם אלוהים "יצא מהתמונה"? מהי משמעותה של תפילה ללא נמען? ומה הקשר בין כל אלה לרופא של ריימונד קארבר? מסע ספרותי-פילוסופי למי שמוכרח לפתור חידות בעל כורחו. 

אמיר מנשהוף, משורר ומורה, מנחה סדנות כתיבה ועורך שותף של כתב העת "עירובין"
ילי שנר, משוררת ועורכת, מלמדת ספרות ומנחת סדנאות כתיבה

 

01:00–02:15 | שו"ת ישראלי חדש: הפרויקט ההלכתי של אדם ברוך - הרב מישאל ציון ועמיחי חסון

"מכתבך, ג.ע., נגע ללבי ואף החזירני לנעורי, ואענה לך בקיצור רב: מבחינת הקב"ה אין חשיבות לגודל הכיפה שאת סורגת כעת לידיד שלך, ואף לא לדוגמא שאת בוחרת לכיפה. ואם יש לכל אלה 'חשיבות', היא רק מבחינת הפולקלור הפוליטי-דתי השליט עכשיו בישראל, ואילו הקב"ה מצידו, מה לעשות, כלל אינו מבחין בין אגודה למפד"ל." (אדם ברוך)

במשך עשור פרסם העיתונאי וגיבור התרבות אדם ברוך תשובות הלכתיות בעיתון "מעריב", ואלה הפכו אותו לפוסק הישראלי הראשון. הרב מישאל ציון והמשורר עמיחי חסון חוזרים לפרויקט המהפכני בשיחה שתנוע בין מאה שערים, ניו יורק, בגדד ותל אביב. 

 

חצר 


מקהלת "הרמוניקה" בלקט שירים חגיגיים | 00:00 – 00:15 | 01:15 – 01:30 

 

מקהלת "הרמוניקה" התאספה לפני שנתיים כדי לאפשר מקום לשירה משותפת, לכל אחד ואחת, ללא מבחנים או ידע קודם. המקהלה מורכבת מקבוצה מגוונת של חברים וחברות שכולם אוהבים לשיר יחד יצירות ושירים, מברהמס עד עומר אדם, בארבע שפות שונות. 
ניהול אמנותי: נעה אביב | ניצוח ועיבודים: מעיין בר-סבר

 

קפיטריה

 

02:45 – 03:45 | שירת שושבינים
"בתיקון ליל שבועות ישמשו החברים כשושבינים, המתקינים ומקשטים את הכלה לקראת כלולותיה" (אגרת אלקבץ)

חותמים את תיקון ליל שבועות בהתוועדות לקראת קבלת תורה בהובלת מורי תוכנית "אשירה תהילות" ותלמידיה.
בהשתתפות: הרב אורי קרויזר, החזן חי קורקוס, ד״ר נעמי כהן צנטנר, הרב אבי נוביס דויטש, יאיר כוכב, אסנת בן שושן ועוד... 
  

 


תוכנית ״אשירה תהילות״ להכשרת שליחי ציבור, מקבצת יחד מורים ומורות ותלמידים ותלמידות ממגוון רקעים, זרמים ומסורות יהודיות ללימוד ועיסוק מעמיק בתפילה. 

 

קומה 2 - 2nd floor

 

23:00 – 00:00 | To Be or Not to Be: A Tale of Five Sisters
The five daughters of Zelofchad figure in a unique brief narrative, which throws them into a relation of some tension with Moses. With the help of midrashic and hassidic sources, we will ask: In what sense can this be considered a feminist narrative?

Dr. Avivah Zornberg, noted author and lecturer
 

 
*תוכנית מיוחדת לנוער החל מהשעה 22:30

 

 

התיקון של הבן איש חי

Model.Data.ShopItem : 0 6

עוד בבית אבי חי